KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Saturday, December 31, 2011

Segmen - 5 blog paling diminati 2011..




5 Blog paling dminati thn 2011

MY DIARY

Blog Eira Oshin




Blog alongxp




FANTASI MIMPI

Blog suhairaseyra







Blog chinta-hati


My Life Story


Blog KhaiRiz

SEGMEN BLOGWALKING AND FOLLOW BY TITAN




saya nak tag kat :

2.Aien Ismail

Rafhanah's Year End Giveaway!

Photobucket


  1. Tuliskan satu entry bertajuk "RAFHANAH'S YEAR END GIVEAWAY!"
  2. Copy banner di atas & 'paste'kan ke dalam entry tersebut.
  3. Link kan entry tersebut di ruangan komen di bawah.

Jomlah join kawan2 blogger ku sekalian...Mana thu korang blh menang hadiah yg tawarkan..:)

Friday, December 30, 2011

mENGAPA wANITA mUDAH sEKALI mENAGIS?


Saat Allah ciptakan wanita, Allah membu atnya menjadi sangat utama. Allah ciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga, bahu itu cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

Allah memberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan, dan mengeluarkan bayi dari rahimnya, walau seringkali pula, ia kerap berulangkali menerima cerca dari anaknya itu.

Allah memberikan keperkasaan, yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah, saat semua orang sudah putus asa.

Pada wanita, Allah memberikan kesabaran, untuk merawat keluarganya, walau letih, walau sakit, walau lelah, tanpa berkeluh kesah.

Allah memberikan wanita, perasaan peka dan kasih sayang, untuk mencintai semua anaknya, dalam kondisi apapun, dan dalam situasi apapun. Walau, tak jarang anak2nya itu melukai perasaannya, melukai hatinya.
Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada bayi-bayi yang terkantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didekap dengan lembut olehnya.

Allah memberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya,melalui masa -masa sulit, dan menjadi pelindung baginya. Sebab, bukankah tulang rusuklah yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak?

Allah memberikan kepadanya kebijaksanaan, dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyadarkan, bahwa suami yang baik adalah yang tak pernah melukai istrinya. Walau, seringkali pula, kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami, agar tetap berdiri, sejajar, saling melengkapi, dan saling menyayangi.

Dan, akhirnya, Allah memberikan wanita air mata agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus Allah memberikan kepada wanita, agar dapat digunakan kapanpun ia inginkan.Hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita, walaupun sebenarnya, air mata ini adalah air mata kehidupan".
 

Thursday, December 29, 2011

Belajar Buat Shout Box....:)

Assalamualaikum....selamat pagi all...:)


Dah lama benar aku tak menulis hasil idea aku yg brapa nak kreatif nie..haha.Aku ader kerja lain nak kna buat.Kerja yg senang tp aku sshkan...Mcm mana tu erk?Ntnt aku citer jap lagi...:)


Hari tu aku aad buka blog eira oshin dia ader join giveaway yg mia liana buat.Aku pon gatal2 tangan nak join gak.Cewahh..bukan main kompidem lagi aku.Dah siap aku mention kat kotak pesanan mia liana...Bangga konon2 aku dah memenuhi segala kriteria yg dsebutkan....haha


Lps tu aku bukalah balik blog aku.Ptg dah masa tu  rasa2nyalah....mula2 buka sure tgk kat komen dulu..haha..konon2 glemer mcm retislah aku nie.Kira buka..Wah bnyaknya komen (Perasaan jer lbh tp sebenarnya habuk pon tarakkk..haha) ader lah satu komen...suspen nie...rupa2nya mia liana yg komen tak inform kat aku yg url aku bagi kat dia tak sma ngn  yg aku buat n satu lagi dia tanya mana kotak menjerit aku...Url tu oklh copy paste jer.yg kotak menjerit tu aku tak thu nak buat.Last2 aku tanya eira oshin n mia liana sndiri...diorang berdualah yg jar aku sampai terhasilnya kotak menjeri aku yg tak brapa nak comey tu..haha..Thank wat dua blogger tu...nnt klu ada bnda2 baru yg cantik n menarik jgn lupa share ngn saya yer..:)


Oklh klu sapa2 yg blom thu nak wat shout box lagi kat blog korang leh lah klik ( Sini) .hehe..Cewahh..dah pro nie..siap leh ajar org lain nie...haha.Perasan skit tak per kan.??Mesti ader yg meluat baca entry aku kali niekan..haa.blog tak seberapa tak perasan jer lbh...haha


Oklah sebelum aku melalut ngn lbh panjang lagi baik au stop dulu..Lain kali aku melalut lagi kat entry yg baru...Jgan marah n selalu2lah jenguk blog aku tak seberapa nie..haha
Babai,,....muahhhhhhhhhhh...:)

Wednesday, December 28, 2011

Mega Giveaway By Cik Bunny




Wordless Wednesday.....












Tuesday, December 27, 2011

Pencarian Blogger Aktif Oleh Mialiana.com

Pencarian Blogger Aktif
Pencarian Blogger Aktif oleh Mialiana.com
25/12/2011 hingga 31/12/2011




Jom lah join kawan blogger ku....mana thu korang akan lbh glemer past nie..haha
Aku just nak cuba jer.xtahu lah btl ker tak cara aku buat nie...aku tgk Cik Eira Oshin buat so aku ikut jerlah..haha.Jangan marah yer eira...:)

Monday, December 26, 2011

Tradisi Kehidupan...

1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil.Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?

2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.

3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik kemas dan segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju.

4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.

5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah,sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.

6.Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan dibulan puasa yang terendah.Bukankah terbalik amalan kita?

7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain.

8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.

9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.

10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah samada dengan suami atau tidak, bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah. Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya,bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumahtangga kurang bahagia.

Thursday, December 22, 2011

Bosan.....

Assalamualaikum....


Aku sebenarnya boring dok sorg2 kat opis...member aku cuti nak g ambik borang nikah kawen lah plk kat pejabat agama.Aduh macm2 hal lah plk minah nie sorang.Nak marah pon tak der guna dia kerja sampai hujung bln nie jer.huhu.Biarlah...dia tak kerja gaji dia tak der lah...Lantaklah...yg pnting aku setia menemani opis ini...walaupon hati aku tak keruan skrang..huhu.
   Begini ceritanya,,,semalam aku dapat gaji...ermmm...so excitedlah...coz dah dpt gaji...emm..belek punya belek slip gaji mcm ada yg tak kna jer...apasal sgt gaji aku...hari tu hantar bnyak ...bla terima skit...Baru aku perasan yg elaun rumaha aku tak masuk.Adakah mereka terlupa atau elaun aku dah kna potong...klu mmg dah kna potong terus...terpaksalah aku angkat kaki..coz nie dah second time aku kna mcm nie.Dulu aku dok umah free org ananyai aku...sampai aku kna bayar sendiri rumah sewa separuh n begitu jga bil air dan elektrik.Oklah tak per aku blh sabar lagi  coz aku ader elaun rumah yg bos aku mtk dr big bos.Klu yg nie elaun aku kna potong alamakkk nya good bye lah to this company...Aku trus call bos aku smalam inform kat dia yg elaun kau tak msuk.So, dia ckp tak perlah nnt dia srrh bhagian acc adjust msuk dalm gaji yg akan dtg..Aku lega skit...Tpi tak keruan tu bnyak lagi..huhu
        Tp dalam hati aku terdetik gak....mcm mana blh lupa elaun aku sdangkan tiap2 hujung bulan aku mesti claim...atau diorang mmg nak cut trus aku punya elaun.Manalah thu kot org tak suka dah aku kerja cni.Aku tak kisah klu tak suka aku kerja cni...tp jgnlah main kasar mcm nie...potong2 elaun bagai...slow talk ngn aku..aku bukan jenis panas baran...klu dah mmg aku tak der rezeki kat cni aku terimalah....huhu
      Whatever pon kita tunggu n lihat jerlah gaji yg akan dtg nie ada ker tak aku punya elaun.Klu tak der gak mmg sah2 diaorng nak cut coz n nak amik local worker yg tak bnyak bnda nak claim..huhu..Sabar jer lah....
    oklah dah panjang btl aku membebel...korang pon  boring baca kalau aku membebel pnjang sangat..haha..Aku stop cni dlu untk entry ni..lain kali...aku tulis pnjang2 lagi...babai....muahhhhh

Wednesday, December 21, 2011

To The Nicest Person...

.

Did Anyone Ever Tell You
How Important You Make Others Feel...
Somebody out here is Smiling
About Love that is so Real


Did Anyone Ever Tell You
Many Times, When They were Sad
Your e-mail made Them Smile a bit...
In Fact It made Them Glad



 




For the Time You Spend Sending Things
And Sharing whatever You Find
There are No Words to Thank You
But Somebody Thinks You're Fine
  

Did Anyone Ever Tell You
  

 



Just How Much They Like You
Well, My Dearest Friend,
Today I am Telling You
I HOPE I GET THIS BACK
I believe that without a friend you are missing out on a lot!!!

         

Don't be confused by friends and
acquaintances, there is a difference!
Because I care about you.
  
It's national care week . . . and you get to
send messages to all your friends telling
them that you care about them and
make them feel good about themselves, and if
they write back (just once) then that
means that they care about you too!

BUT, you have to send it right now!!

Send it to everyone you care about
and if they send it back,
that means they care too! But don't just send
it back, send it on to everyone.

Have a nice day, and I'm glad we are
friends!!!

THIS IS A HAND OF FRIENDSHIP

Tuesday, December 20, 2011

Create Arts Furniture

 Wah..yg nie lagi kreatif....drawer siap ader spring tambhan lagi kat atas...Ko adoo....hehe...oklah korang lynlah gambar2 creative furniture nie ye....aku tak der idea nak menulis hari nie....hehe...klu der idea aku tulis ptg nie..klu tak der korang laynlah gambar2 nie sampai ker esok...haha


 Hari nie aku mls nak menulis....so korang layn lah gambar perabot2 kreatif yg aku jumpa dalam email aku.Cantik  n craetive kan?model yg dok kant tgh2 tu pon comeyy.....aku suka tgk budak tu cute sgt,,,,hhihi


Yang nie plak laci yg siap blh gantung...ermm leh jimat ruanglah klu mcm ni...hihi




Oklah....see you next entry......babai..assalamualaikum.....muahhhhhhhhhhh

Monday, December 19, 2011

Minum Petang

Assalamualaikum....selamt pagi smua...:)

   Wah...awal giler aku updates blog hari nie.Haha..Bkn apa idea tgh mari baik aku rajin kan tangan aku utk menaip.Nak tunggu karangkan tak pasl hilang plk idea aku nie...:)Lagi pon aku sorg kat opis pagi nie.Kawan aku g wat blood test for HIV org nak kawen katakn sure lah sibuk nak buat persediaan itu dan ini.Redha jer lah.Aku rasa mcm awal lah dia buat Blood test dia nak kawen bln 3 thn dpn.Thn nie dia dah buat tak per ker?huhu
   Gambar tu bukan apa just nak tunjuk kt korng minum ptg org mls mcm aku nie.haha.tu minum ptg aku Hari Jumaat lps kot...tp lupa nak upload...So, aku upload hari nielah..biar nampak meriah skit aku punya blog.Hari Jumaat tu aku dtg kerja gak walupon hr tu hari cuti.Nak buat mcm mana org srh kira gaji terpaksalah aku msuk jgk wat ot.huhu.Tp aku masuk half day jer..haha...Balik dari opis tu lps aku dah jemur smua pakaian yg aku basuh sblm g opis tadi then aku solat zohor n aku bantai tdo kol 5ptg bru bgn..Buruk tol perangai aku..haha.So, bgn2 tu perut berbunyi..alamak nak mkn apa?nasi tak msk lagi..Godek punya godek terjumpalah biskut kering n air kopi..Perghh..mmg terangkat habis lah..haha...Mmg btl2 lynlah...


         Nak djadikan cerita...mlm tu ku msuk tdo awal.....mata bukan main mengantuk lagi...golek2 kiri golek kanan....mmg tak tak lelap...ngn bunyi yg mcm2 lagi..mmg sah aku tak blh tdo..huhu..Salah satu faktor aku tak blh tdo ialah minum kopi ptg td n bunyi2 dr tingkap akibat tiupan angin yg kuat...Mmg tobatlah past ni tak nak minum kopi klu hari bekerja..n salu satu sure aku overdose tdo ptg td tu yg tak blh nak tdo..huhu..past nie tobat nk jadi baik tak nak tdo lelama lagi...huhu..Satu lagi aku pantang skit tdo dlm suasana bising...walaupon aku aku dah tdo lena still leh terjaga lagi klu ter bunyi something dtgh mlm....N untuk pengetahuan korang aku nie takut kilat..klu kilat tgh2 malm sure aku tak tdo sampai pagi lh...takut punya pasal..huhu..


    Oklah aku stop cni dulu lain kali aku update lagi aku punya blog....Hope korang sudilah baca enrty kali ini yer walupon tak best mana..haha..Time to do my task..babai..mUahhhhhh

Sunday, December 18, 2011

JaLaN2 MaKaN AnGiN SaMbIL BaLiK Kg....:)

 Ermm...gambar ni dah lama dalam camera phone aku sbnrnya tp aku lupa nak transfer masuk pc so lwtlah skit masuk kat blog aku ni.Klu tak silap aku minggu lps masa aku balik kg with my kak long family.diaorang dtg jejaln umah aku.Biasalahkan cuti sekolah nie bawak anak2 dia mkn angin..haha.Masa nie kami kna tinggal dek parents dua bradik nie kat taman permainan area pantai penarik klu tak silap lah.Kakak n abg ipar aku sbuk nak g beli ICT (Ikan celup tepung..haha)Konon2 nak berpicnic lah kat tepi pantai nie..haha
 Ermm..tgklah gelagat dua org ank buah aku nie..tak der kerja...Sambil2 main sempat lagi tu nak berpossing.Aku lah yg kna jd penjaganya..huhu.Tapi aku kesian tol kat bdak2 yg nak main kat cni termasuklah anak buah aku yg dua org nie.Diaorng punyalah excited nak main permainan kat ctu...alih2 semua permainankan kat ctu rosak n boleh membhayakan kanak2.huhu...diorng nak naik gelonsor tp tangga tak der.Nasiblah diaorang tu dah besar2 leh la nak ikut gelongsor tu...huhu..mungkinkah besi tangga tu dcuri org or di rsak n berkarat dsbbkan angin masin dr pantai...hanya Allah saja yg thu...
Yg nie mmg suka pose.Mana2 album aku kat fb klu tak der gambar dia mmg tak sah..Klu adik dia tu ssh skit.Puas pujuk bru lah ambik gambar..huhu.Cantik kan nampak pemandangan kat blakang tu.Igt nak ambik permandangan pantai tu tp org ramai sagt segan lah plk...hehe...kluar dr rmah aku bkn main awal lgi..alih2 sampai kampung lbh kurang kol 8lbh kot.Nak buat mcm mana bnyak tempat nak menyinggah..haha....


    oklah aku stop cni dlu.Before beransur aku perkenalkan dulu seorng blogger baru.Alah dia nie mmg glemer lah dkalangan artis..hehe...dia nie peminat Iqa Mentor and kumpulan Forteen(alah anak buah KRU tu)....klu korang nak knal dia klik cni Eija Amdan .Jagn lupa lupa klik yer...hehe




Oklah aku stop dulu untuk enrty kali ini....lain kali aku tulis lagi...babai..muahhhhhh...assalamualaikum..:)

Saturday, December 17, 2011

Aku Yg Tiada Kerja....:)

Assalamulaikum.....


hari nie au sorg dok kat ofis.tak thu nak buat apa daa....so aku rajinkan jari utk mengetuk keyboard menaip apa yg keluar dari kepala kau yg tak brapa nak btl coz mlm td tak blh nak td mlm td.Angin kuat menyebabkan sgala tingkap kat umah aku berbunyi.Dah mcm haunted house lah plk...huhu..nauzubillah..Pastu ader satu masalha lagi...motor ku buat hal lah plk...dah hantar bengkel utk dbaiki...ermm..dah ciap tnpa aku periksa sblm balik...otw nak sampai rmah aku rasa motor aku mcm sblm baiki jer..huhu..nak marah pon ader..tp slap aku gak tak test dulu masa bawa balik..dh la dia charges mahal 30 hengget tu...bnda yg dtukar tu murah jer..upahnya mahal..ermm..nak buat mcm mana ,klu aku pndai baiki motor aku tak srh dah dia buat..apa yg dia baiki pon aku tak thu lah..huhu...macm tikus membaiki labulah plk..huhu..aku tak kira hari nie aku nak g balik bengkel motor tu...nak srh dia repair dpn mata aku plk..huhu...
            Eii..kawan aku sorg nie...asyik nak cuti jer.Kata nak kawen..crlah duit lbh skit...nie tak srh buat ot tak mahu..huhu.Asyik nak berkepit ngn pakwe dia jer.Ari g kenduri kawen ngn pakwe dia tp tak ckp kat bapak dia.Sja nak cr pasal lah dia nie.mesti dia ckp kap bapak dia dtng kerja hri nie..huhu.Ermm..klu bapak dia dtg opis tanya dia..apa aku nak jawab nie?Naya aku...huhu
           Hari tu aku membelek2lah blog aku...aku tgk ader peminat baru kat blog aku nie...ermm..check punya chat rupanya ain peminat Cikgu Ja (Heliza Helmi).Klu korang peminat Cikgu Ja blh lah follow blog dia..nnt saya link kan....oklah tkan Ain Ismail korang jumpa lah blog dia..hehe..aku tlg promote...(Ain tak berbayar pon iklan utk ain nie..haha)
        Oklah entah apa2 ntah aku mengarut nie.baik aku stop dulu dr org menyampah baca blog aku nie...ok...see u next enrty....babai.....assalamulaikum...:)

Friday, December 16, 2011

KEBERKATAN DAN KELEBIHAN HARI JUMAAT

Pengenalan
Begitu besarnya hikmah hari Jumaat atau dalam bahasa Arabnya “Jumu’ah” yang berasal daripada perkataan “jama’a”, bermakna ‘berkumpul’. Berkumpul yang dimaksudkan di sini ialah menunaikan solat dan mendapatkan ilmu (melalui khutbah) dengan ‘duduk sama rendah berdiri sama tinggi’ bersama-sama jemaah lain tanpa mengira warna kulit atau pangkat, kekayaan, dan keupayaan. Pada waktu inilah nilai manusia itu sama, yang membezakannya hanyalah iman dan takwa terbit tanpa disedari. Oleh hal yang demikian itu, hari Jumaat dikatakan hari untuk umat Islam berkumpul, memanjatkan doa serta membuat pelbagai amal kebajikan untuk mendapat keredhaan dan rahmat daripada Allah S.A.W.


Penghulu Segala Hari
Banyak hadis menerangkan kelebihan hari Jumaat, misalnya hadis Rasulullah S.A.W yang diriwayatkan Abu Hurairah berkenaan penghulu hari, bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai `Sayyidul Aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).” Katanya Rasulullah SAW bersabda: Kita (umat Muhammad) adalah yang terakhir (datang ke dunia) tetapi yang terdahulu (diadili) pada hari kiamat. Kita adalah yang paling dahulu masuk syurga, padahal mereka diberi kitab lebih dahulu daripada kita sedangkan kita sesudah mereka. Kita diberikan petunjuk oleh Allah akan kebenaran yang mereka perselisihkan itu yang Allah telah tunjukkan kepada kita iaitu Hari Jumaat. Maka hari ini (Jumaat) adalah untuk kita. Besok (Sabtu) untuk kaum Yahudi dan lusa (Ahad) untuk kaum Nasrani.
Kelebihan Hari Jumaat
Jumaat dikhabarkan sebagai hari yang istimewa dan mulia. Pada hari Jumaat berlakunya lima peristiwa yang penting, iaitu 
1)  Allah ciptakan Adam , 
2)  Allah turunkan Nabi Adam  ke bumi,
3) Allah mematikan Nabi Adam, 
4)  Pada hari itu juga ada satu saat yang tidak ada seorang hamba pun yang memohon sesuatu, kecuali Allah akan perkenankan permohonannya, selagi ia tidak meminta sesuatu yang haram. 
5)  Pada hari itu juga akan terjadinya hari kiamat. Tidak ada satu malaikat pun, sekalipun yang amat dekat kedudukannya di sisi Allah, langit, bumi, angin, gunung, juga lautan, melainkan kesemuanya memohon belas kasihan pada hari tersebut.
( Riwayat Hadis Muslim)
Dalam hadis lain, Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud: “Hari yang dijanjikan ialah hari kiamat, hari yang disaksikan ialah hari Arafah dan hari yang menyaksikan ialah hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdal daripada hari Jumaat.” (Hadis riwayat Tirmidzi).
Kelebihan Solat Jumaat
Solat Jumaat dua rakaat yang difardukan ke atas umat Islam membuktikan hari itu semulia hari yang perlu diambil manfaat untuk mendapatkan ganjaran ALLAH daripada setiap amal ibadat yang dilaksanakan.
Selain itu, hari Jumaat juga merupakan satu hari yang cukup mustajab dan istimewa untuk kita semua berdoa meminta pertolongan, nur dan hidayah daripada Yang Maha Esa.
Rasulullah bersabda: “Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat pertama, dia umpama berkorban seekor unta. Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat kedua, dia seperti berkorban seekor lembu. Sesiapa yang menghadiri solat Jumaat pada saat yang ketiga, dia seperti berkorban seekor kibas. Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat keempat, dia seperti memberi hadiah seekor ibu ayam dan sesiapa hadir solat pada saat kelima, dia seolah-olah memberi hadiah sebiji telur.”
Apabila imam naik ke mimbar, malaikat menutup buku catatannya dan ikut mendengar khutbah. Justeru, sesiapa yang datang untuk solat selepas itu seolah-olah dia hanya datang untuk solat semata-mata, tidak direkodkan di dalam buku kehadiran malaikat.
Malaikat Turun ke Bumi
Setiap hari Jumaat, Allah S.A.W  mengutuskan  malaikat ke bumi, mencatat nama mereka yang ke masjid. Malaikat-malaikat akan ke langit menyembahkan apa yang dicatatnya. Allah S.W.T mengampunkan dosa-dosa mereka yang datang ke masjid.
Pada hari Jumaat juga, Allah S.W.T mengutus malaikat ke muka bumi. Di tangan mereka kalam-kalam emas, juga kertas-kertas daripada perak, berdiri di pintu-pintu masjid, mencatat nama mereka yang masuk masjid, dan mendirikan sembahyang Jumaat. Apabila telah sempurna sembahyang, mereka kembali ke langit lalu berkata: “Wahai Tuhan kami, kami telah catatkan nama mereka yang masuk masjid dan menunaikan Jumaat.”
Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:
“ Wahai Malaikat-Ku, demi kemuliaan dan kebesaran-Ku, sesungguhnya Aku telah ampunkan mereka, tidak berdosa sedikit pun.”
Kesimpulan
  • Melalui penerangan itu jelas sekali Jumaat bukan sebarang hari, malah begitu dimuliakan dan sewajarnya ia turut dimuliakan umat Islam.
  • Apabila imam naik ke mimbar, malaikat menutup buku catatannya dan ikut mendengar khutbah. Justeru, sesiapa yang datang untuk solat selepas itu seolah-olah dia hanya datang untuk solat semata-mata, tidak direkodkan di dalam buku kehadiran malaikat.
  • Melalui penerangan itu jelas sekali Jumaat bukan sebarang hari, malah begitu dimuliakan dan sewajarnya ia turut dimuliakan umat Islam.

Thursday, December 15, 2011

Samsung Galaxy Note


Kelebihan Samsung Galaxy Note:
  • Layar 5.3 inci Super AMOLED HD 1280×800 piksel
  • Bodi tipis hanya 9.7 mm, lebih nipis 0.2 mm dibanding Samsung Galaxy S i9000
  • berbekal dual core 1.4 Ghz ARM Cortex-A9 dan Exynos chipset galaxy note memiliki Performa yang tinggi.
  • S Pen dan S Memo yang berfungsi seperti pena, Pengguna cukup menuliskan atau menggambarkan ide-ide pada layar Galaxy Note
  • Kamera dan Perakam Video bagus. resolusi besar 8MP, plus autofokus dan sebuah LED flash






Wednesday, December 14, 2011

Harga Blog Aku...

Website ValueRM 964.37 *
Daily Pageviews< 10 *
Daily Visitors< 10 *




Norminieza.blogspot.com Valuation RM 964.37


Hari aku tak der kerja..aku g lah belek2 blog MY DIARY alah...blog si eira oshin tak kan korang tak knal kot...Dia lah member paling ngn selain dari eija n khai.Aku belek punya belik jumpalah dia tulis RM10k dalam genggaman...Aku bukalah igt dia kna loteri ker apa.Terkejut gak aku bla tgk price dia punya blog..wow...org nak bayar RM10k....aku pon gatai2 tangan g lah try gak buka nak tgk aku punya blog brapa org nak bayar.
    Kelakar pun ader...sedih pon ader...hahha...tak sangka ader jgk org nak bayar blog aku ngn harga tak sampai 1k..haha..Klu ader saper2 nak beli slakan sementara price dai msih rendah nie.Promote weh...yag past tak der siapa yg berkenan nak membelinya..haha...Aku thu sgt2lah..Blog cap ayam mcm aku..Hidup segan mati tak mahu...perumpamaaan utk blog aku lah...bukan utk aku tahu...:)
    Klu korang tgk aku punya price blog mesti korang gelak tergolekn..price blog paling rendah..tak sampai 1k pon...Org lain smua 10k keatas.Aku punya 1k pon tak sampai....haha...Tak pe..pas nie kna promote habis-habisan biar aku punya blog naik jadi 20k trus..haha..Perasaan jer lah lbh..haha
     Oklah saper yg baca entry korang jgn gelak tergolek ..cian aku..hahaha...Oklah korang tgklah value aku punya blog...aku dah besarkan tu..korang jgn tak percaya blog aku nie ader value dia.haha..Value RM tak banyak sagt tapi sentimental value bnyak lah..hahaha

Babai,....assalamualaikum....muahhhh..:)

Wordless Wednesday.....


Slown Down Man.....!!!

Tuesday, December 13, 2011

My SiStEr BeStDaY....











Korang lynlah gambar sambutan bestday kakak sulong ku nie...aku tak der idea nak menulis coz line internet sgt2 lembab lbh pada kura2..huhu
Nnt mood aku ok aku menulis kembali k.....babai..assalamualaikum...muahhhhh

Monday, December 12, 2011

Kenduri Kawen........

 Alamak knapa gambar pengantin nie ader kat ats skali....pelik aku...huhu
Testing kamera depan tel..haha..tak der kerja

 Kat rumah pengantin lelaki.....
 Bergerak ke lokasi pengantin perempuan....
 Kakak aku tak confident kete dia dah kunci ker blom..haha
 Erm....tgh tggu green light..ahaks...
 Ermm..pengantin perempuan tak siap lagi makeup kot..:)
 Mula bergerak perlahan2...
 Apolah adik aku tgk...sampai tak perasan aku ambik gambar dia..haha
 Kaum adam......
 Ermm...dah siap makeup rasanya...:)
 Jom mkn nasi kenduri kawen.....
 Pembawa dulang pulut semangat....my kakak/....
 Ini lah dia rupa pengantin perempuan....
 Berdebar menunggu kehadiaran si suami...:)
 Apolah yg dbincangkan ngn pengapit tu...ahaks
 Sungguh tidak cantik gubahan hantaran ini..haha...jahatnya mulut....
 Ermm....... sanding.....
 Jeleslah plk aku.....
Candid...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...